Vegetarisk grillbuffé

Grillat är gott även utan kött, finns utmärkta vegetariska alternativ. Här kommer ett par väldigt enkla rätter, för en riktig buffé av mumsigheter. Eller som separata tillbehör till andra grillade rätter.

Grillad purjolök med hasselnötter och brynt smör

  • 4 purjolökar
  • ca 50 g hasselnötter
  • 100 g smör
  • ca 2 msk olivolja
  • 4 msk kapris

Gör så här: 

  1. Skölj purjolöken noga. Dela den i ca 10 cm långa bitar. Koka upp i lättsaltat vatten och sjud purjon i 8-10 minuter, tills den är mjuk. Ta upp purjon ur vattnet och låt rinna av.
  2. Rosta hasselnötterna i 200 graders ugnsvärme i 4-5 minuter. Låt svalna något och gnugga sedan bort skalen. Hacka nötterna. Smält smöret i en kastrull på låg värme tills det blir gyllenbrunt och får en nötaktig doft, men var försiktigt så att det inte bränns.
  3. Pensla purjolöken med olja och grill den runtom i några minuter tills den får färg. Den kan också stekas i en grill- eller stekpanna. Lägg upp purjolöksbitarna hela eller skurna i mindre bitar på ett fat. Häll över smöret och strö över nötter och kapris.

Receptet är från inspirerande systrarna Eisenman.

Hjärtsallad med gräddädel och balsamico

  • 4 hjärtsallad
  • Oliviolja
  • 1 pkt gräddädelost
  • Balsamicosirap
  • Svartpeppar, flingsalt

Gör så här:

  1. Dela hjärtsalladen på längden, pensla med olivolja.
  2. Lägg med snittytan nedåt på grillen, ca 1 min – tills salladen fått härlig grillyta.
  3. Peppra och salta lätt. Smula över ädelost och avsluta med att ringla balsamicosirap över.

Broccolisparris med parmesan

  • 8 st broccolisparris
  • Olivolja
  • 1 dl riven parmesan
  • Svartpeppar, flingsalt

Gör så här:

  1. Koka broccolisparrisen i lättsaltad vatten ca 2 min. Låt svalna. Pensla med olivolja och grilla ca 1 min till fin grillyta.
  2. Peppra och salta lätt.  Strö över parmesan medan broccolisparrisen fortfarande är varm. Servera genast.

Grillad majs med limesmör

  • 4 majskolvar
  • 1 hackad röd chili
  • 1 dl hackad färsk koriander, spara lite till garnering
  • rivet skal och saft av 1 lime
  • 1 tsk flytande honung
  • 100 g smör
  • 1/2 tsk salt

Gör så här: 

  1. Blanda samman alla ingredienser till smöret, forma till en rulle i smörpapper. Låt stelna i kyl ca 1 tim.
  2. Grilla majskolvarna ca 10 min, tills de får fin grillyta.
  3. Lägg smöret på de varma majskolvarna, strö ev. extra flingsalt över.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *