En len, icke-klistrig potatispuré till t.ex. boeuf bourgignon eller stekt rödingfilé är himmelskt. Snott receptet från Tom Sjöstedt.
Potatispuré, 4 pers
- 600 g potatisar, mjöliga (t.ex. King Edward, går även att köra mandelpotatisar)
- 1,5 dl mjölk eller grädde
- 1 lagerblad
- 10 svartpepparkorn
- 200 g kallt smör, tärnade
- salt
- Ev: muskot, olivolja, svartpeppar
Gör så här:
- Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten (inte överkokt). Ånga av potatisen.
- Koka upp mjölk, lagerblad och pepparkorn.
- Pressa potatisen, sila i mjölken och rör i det kalla smöret (inte med elvisp! Använd t.ex. en ballongvisp eller träslev). Smaka av med salt och ev. lite muskot.
- Servera genast, ev toppad med lite olivolja och nymald svartpeppar