Teriyakilax med glasnudelsallad

Hyfsat nyttig och väldigt god fest- eller vardagsmat, vars grönsaker och dressing kan förberedas innan. Salladen passar fint på buffébordet också.

Servera med en fruktig (ev. Spätlese) Riesling eller en Pinot Gris från Alsace.

Teryakilax

Teriyakilax med asiatisk glasnudelsallad

  • 600 g lax
  • 0,75 dl teriyakimarinad på flaska
  • 1 msk rostade sesamfrön

Nudelsallad:

  • 100 g risnudlar (glasnudlar funkar också)
  • 2 morötter, skalade och skurna i smala stänger (eller grovriven)
  • 1/2 gurka, skurna i smala stänger (eller grovriven)
  • 3 salladslökar, tunt skivade
  • 1 1/2 dl  cashewnötter, rostade och grovt hackade
  • 1/2 kruka koriander

Dressing:

  • 1,5 st  vitlöksklyfta(or)
  • 4 cm  ingefära, finhackad eller riven
  • 1 st  röd chilifrukt (1/2 om den är stark)
  • 2 msk  fisksås
  • 1 tsk  honung
  • 2 msk  pressad lime
  • 2 msk  risvinäger
  • 2 msk  rapsolja
  • 1 tsk  sesamolja
  • salt

Gör så här:

  1. Skär gurka/morot i tunna stänger eller riv grovt på rivjärn (föredrar riven själv, suger upp mer dressing då), skiva salladslök, grovhacka koriander. Lägg grönsakerna i en stor serveringskål.
  2. Rosta sesamfrön och cashew. Blanda alla ingredienser till dressingen. Hit kan förberedas.
  3. Dela laxen i portionsbitar (ta bort ev. skinn och ben). Lägg i ugnssäker form smord med lite olja. Salta. Ringla Teriyakimarinad över. Grilla i ugn, 200 grader i 14-16 min.
  4. Rör ner hälften av dressingen i grönsakerna.
  5. Koka nudlar enligt anvisningar på förpackningen, låt rinna av ordentligt. Blanda med resten av dressingen, låt stå och dra några minuter.
  6. Blanda ned nudlarna i grönsakerna. Smaka av med salt. Strö över cashewnötter.
  7. När laxen är färdig, servera direkt med salladen. Skeda upp ev. teryakisås från formen över laxen.