Snabb kyckling med tomat, ris och gräddig sås

God vardagsrätt, bra för min dotter som gillar att kunna få maten prydligt separerad.

Om du dessutom köper 10 min boil-in-bag ris så slänger du ihop den på nolltid. Eller 25 min i alla fall.

Kycklinglårfilé med tomat, paprika, jasminris och gräddig sås (4 pers)

  • 3 ekologiska kycklinglårfiléer (ca 550 g)
  • 10 körsbärstomater
  • 1-2 paprika
  • 2 påsar boil-in-bag jasminris
  • 1 msk olivolja
  • 2 msk neutral olja
  • Salt, peppar
  • Ev en näve färsk basilika

Sås:

    1 dl vitt vin, torrt
    2 msk kycklingfond, ekologisk
    2 dl vatten
    1 dl grädde
    1 dl creme fraiche
    2 tsk kinesisk soja
  • Gör så här:
    1. Sätt ugnen på 175 grader. Skölj och dela paprika i stora bitar.
    2. Hetta upp 2 msk neutral olja på medelhet temperatur (ca 7-8). Stek låtfiléerna (generöst saltade och pepprade) med skinnsidan nedåt ca 5 min. Skinnet ska bli knaprigt. Vänd och stek ca 1 min.
    3. Ringla olivolja i en ugnssäker form, lägg ner tomater, paprika och lårfiléer med skinnsidan upp. Ställ in i ugnen ca 18 min.
    1. Koka upp lätt saltat vatten till riset. När det återstår 8 min på kycklingen, lägg i riset och koka 10 min.
    2. Under tiden, häll av nästan allt fett/spad från stekningen. Sätt på plattan igen. Tillsätt vinet och låt koka en minut, häll på vatten, fond och grädde. Låt koka upp. Tillsätt creme fraiche och låt koka upp, sänk sedan värmen till 1-2 och smaka av med soja (för färg och smak).
    3. När kycklingen är klar, ta upp och lägg på skärbräda. Rör runt i grönsakerna, öka värmen till 250 grader och kör dem 5 min till.
    4. Ta upp riset, låt rinna av och häll ner i den varma kastrullen eller en uppvärmd skål.
    5. Ta ut grönsakerna, skär upp kycklingen i skivor, häll upp sås i värmd snipa. Servera genast med ris och om önskvärt lite basilika.