”Grilltaco” med rostbiff, tomatsalsa och guacamole

En av två favoriter på grillen denna sommar: en lyxig, grillad variant av fredagstacon. Rosagrillade, rubb:ade skivor av rostbiff i pitabröd med halloumi, grov guacamole och syrlig tomatsalsa. Mmmm. Till det dricks ett lätt, fruktigt rödvin från t.ex. Chile/Nya Zeeland eller varför inte en fruktig rosé!

Grilltaco 

Tacokryddad, grillad rostbiff i pitabröd med tomatsalsa och guacamole (4 pers)

  • 6-700 g svensk, ekologisk rostbiff i skivor
  • 1 msk spiskummin
  • 1 tsk chiliflakes
  • 1 msk paprikapulver
  • 1 krm cayennepeppar
  • salt och svartpeppar

Guacamole:

  • 2 lagom mogna avokados
  • 1/2 tomat
  • 1/2 chilifrukt
  • 2 tsk limesaft
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk olivolja
  • Hackad koriander, en näve eller efter smak
  • Salt och peppar

Tomatsalsa: 

  • 3-4 tomater, stora solmogna
  • 1 liten gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 1 msk brun farin
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Finstrimlad basilika

Tillbehör:

  • Pitabröd
  • Grillad halloumi
  • Gräddfil

Gör så här: 

 

  1. Tomatsalsa: Gröp ur tomatkärnorna och tärna tomaterna smått. Finhacka lök och vitlök, blanda med tomaterna. Blanda olja, vinäger, farin, salt och peppar i en kopp – vänd ner i lök och tomatblandningen. Ställ i kylen ca 1 timme. Ta ut ca 20 min innan servering, vänd ner basilika och smaka av med ev. ytterligare salt och peppar.
  2. Gör guacamolen: Kärna och gröp ur avokadon, tärna och mosa lätt i en bunke. Finhacka chili, kärna ur och hacka tomaten – blanda med avokadon. Tillsätt limesaft, pressad vitlök och olja, blanda. Smaka av med salt och peppar. Precis innan servering; blanda ner hackad koriander.
  3. Tänd grillen (briquetter tar ca 35-40 minuter till perfekt glöd). Sätt ugnen på 200 grader.
  4. Blanda alla ingredienser till rub:en. Gnid in köttskivorna orentligt. Förbered halloumin.
  5. Grilla rostbiffsskivorna (ca 58 grader, låt vila 5 min) och halloumin på grillen. Värm pitabröden ca 3-4 minuter.
  6. Skär upp kött och halloumi i skivor.
  7. Fyll pitabröden med kött, ost, gräddfil, tomatsalsa och guacamole.