Godaste broccolisalladen

Ibland är det gott att vara nyttig. Den här broccolisalladen är ett lysande exempel. Testa den till ugnsbakad lax, kycklingfilé eller grillad halloumi – om du inte föredrar den som egen veganrätt. Också finfin på ett buffébord, istället för den klassiska pastasalladen. Ursprungsreceptet är från Tina Hellberg.

Godaste brocollisalladen

Broccolisallad (ca 4 pers):

  • 1 st  broccolihuvud, ca 250 g
  • 1 dl  svart quinoa
  • 1 st  avokado
  • 1 st  citron(er)
  • 1/2 kruka persilja
  • 1/2-1 kruka mynta
  • 1 dl  rapsolja, kallpressad
  • 2-3 tsk dijonsenap
  • 2 tsk soya
  • 2 msk  pumpafrön, rostade

Gör så här:

  1. Skölj och skär halva broccolin i tunna strimlor, ta med stjälken också. Skär den andra broccoli-halvan i större bitar. Koka upp saltat vatten. Lägg i broccoli och koka i 2-3 minuter (strimlorna ska vara helt mjuka, och bitarna lätt mjuka med viss krispighet kvar). Häll av vattnet och skölj broccolin snabbt med kallt vatten.
  2. Skölj och koka sedan quinoa i saltat vatten under lock, det tar ca 17 minuter.
  3. Skär avokadon i tärningar. Pressa citronen över avokadon. Salta.
  4. Mixa persilja, mynta och broccolistrimlorna med oljan (spara de större broccolibitarna). Smaksätt med senap och soja. Blanda med quinoa.
  5. Blanda de större broccolibitarna med avokado och quinoaröran. Toppa med frön. Servera ljummen.